[special] Test: Dempers - Fox Float RP3 - Manitou Swinger

Reacties op nieuwsberichten van Dirty Pages.

Moderator:JJ

Plaats reactie
Steelboy
Berichten:8100
Lid geworden op:ma jul 09, 2001 1:27 pm
Contacteer:
[special] Test: Dempers - Fox Float RP3 - Manitou Swinger

Bericht door Steelboy » do aug 17, 2006 10:08 pm

[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 848625.jpg[/imgr]Tesamen met de sterke opkomst van volgeveerde mountainbikes, zijn de laatste jaren de achterdempers steeds verder geevolueerd. Met de komst van Progressive Suspension een jaar of zes geleden in de fietswereld en de introductie van hun 5th Element demper, is platform demping daarbij een essentiele rol gaan spelen. Ook de frameontwerpen zijn tegenwoordig steeds meer gebaseerd op de goede werking van de dempers om pedaalinvloeden op de demper zoveel mogelijk uit te sluiten. Wat betreft luchtdempers is er tegenwoordig veel keuze, echter 2 dempers lijken daarbij boven de rest te staan: de Fox RP3 en de Manitou Swinger Air. Deze twee dempers worden standaard op veel complete fietsen toegepast en lijken ook een vaste schare fans te hebben. De vraag is dan echter nog, wat zijn de typische verschillen tussen deze twee dempers en is er een aan te wijzen als simpelweg de 'beste' demper?

Afbeelding

Fox
[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 847173.jpg[/imgr]Fox Racing Shox is een oudgediende in de demperwereld. Al geruime tijd maken ze dempers voor allerlei soorten ATV's (All Terrain Vehicles) en sinds eind jaren '90 zijn ze met dempers en voorvorken voor fietsen op de markt gekomen. Met de DHX serie hebben ze een stevige vinger in de pap in de freeride- en downhillwereld en de Float luchtdempers zijn een van de betere voor cross-country en enduro gebruik
De geteste RP3 is voorzien van instelbare rebound en een instelbaar Propedal dempingssysteem. Dit Propedal systeem van Fox bestaat uit een regelbare ingaande demping in 3 standen, dat de pedaalinvloeden (laagfrequente bewegingen) op het veersysteem regelt. Ten opzichte van 2005 zijn deze Propedal standen over een groter dempingsbereik uitgesmeerd, aangezien menigeen de instelling van de 2005 versie te beperkt vond waardoor nauwelijks verschil te merken was in dempingskarakteristiek tussen de verschillende standen. Voor 2007 stapt Fox zelfs af van deze drie standen instelling en zijn alleen nog Propedal of geen Propedal setting te kiezen, waarbij de Propedal setting fijn te tunen is. De RP3 werkt met een positieve en negatieve luchtkamer, waarbij de negatieve zich automatisch aanpast aan de druk in de positieve kamer.

Manitou
[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 847017.jpg[/imgr]Manitou was de eerste producent die de platformdemping overnam van Progressive. Met hun SPV systeem gebruiken zij de basis van het door Progressive bedachte systeem: het onder (lucht)druk van de 'dempingskleppen' zetten, zorgt ervoor dat deze kleppen bij laagfrequente klappen minder makkelijk open gaan. Hierdoor krijgt de olie geen kans om door het dempingskanaal te stromen. De demper heeft zo bij de juiste afstelling geen last van pedaalinvloeden en toch wordt de veerweg optimaal benut. De eerste serie SPV demper en vorken hadden nog het probleem dat kleine oneffenheden te weinig uitgefilterd werden. Al vanaf het tweede productiejaar zijn die aspecten grotendeels aangepakt. Naar het schijnt gaat Manitou voor 2007 af van het instellen van het SPV platform door middel van luchtdruk en zou er een instelling met een spiraalveer komen.

Rijden maar...!
[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 847364.jpg[/imgr]Na al het technisch geneuzel is het tijd om de dempers in een fiets te schoeven (een 4-bar Turner in dit geval) en Limburg en de Ardennen in te trekken. Op de parkeerplaats is het met de Fox RP3 een kwestie van de druk controleren en rijden maar. De RP3 is wat dat betreft een hele simpele maar functionele demper. Al vanaf de eerste off-road meters vol met wortels en stenen vallen direct de verschillen op. De RP3 voelt heel soepel aan, met name op kleine oneffenheden. Op niet al te ongelijke paden heb je haast de indruk dat je met een lekke band aan het rondrijden bent. Een uitstapje over wat boomwortels of door een greppel bevestigd echter dat dit niet zo is en dat de RP3 gewoon erg goed werkt! De Fox wordt daarbij voor zijn toepassingsgebied (cross country en enduro)) zelden zonder Propedal gereden. Met de demper in de middelste Propedal stand is het goed all-round toeren. Bergop deint de achterkant niet teveel en bergaf worden de klappen naar behoren opgevangen.
De sterktste Propedal setting haalde met name bergop net even wat meer pedaalefficientie uit de fiets, maar het verschil was niet dermate beter om alleen deze stand te gebruiken. De soepelste Propedal stand voegde naar ons idee echter niet veel extra plush-heid toe, maar streek de kleine oneffenheden net even wat gladder.
De RP3 heeft een typisch bottom-less gevoel, er lijkt geen einde te komen aan de veerweg door de juist ingestelde dempingskarakteristiek. Na een aantal keren rijden, hadden we echter wel bottom-out gevoel! Wat bleek, tijdens de bewuste rit was er lucht van de positieve naar de negatieve luchtkamer gegaan, zodat de demper geheel ingeveerd stond en met geen mogelijkheid meer terug te krijgen was. Daar sta je dan, midden op de Brunsummerheide! Nu hadden we al meer verhalen over deze demper gehoord en ook zelf de nodige keren eerder een RP3 op deze manier zien sneuvelen, dus we hadden voorzorgsmaatregelen getroffen... de Camelbak ging open en een Manitou Swinger kon gemonteerd worden!


[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 847435.jpg[/imgr]De Manitou Swinger is (op dezelfde parkeerplaats als hierboven) zonder speciale SPV pomp of speciaal nippel moeilijk op de juiste druk te brengen, omdat de SPV luchtkamer nogal klein is. Hierdoor loopt namelijk de druk snel op na een keer pompen en is het fine-tunen wat lastig. De demper is daardoor minder snel af te stellen dan de Fox, doordat je bij de Manitou niet snel de optimale afstelling ingeregeld krijgt. Je moet beter weten wat je bij deze demper aan het doen bent, om het gewenste resultaat te krijgen. Als de Swinger eenmaal goed afgesteld is, voelt deze direct goed aan. Strak maar toch de grotere klappen goed opvangend. Ondanks dat deze demper er vanaf het eerst uur bij is (de Fox RP3 is relatief een veel nieuwere demper), zijn we blij verrast met het functioneren in vergelijking met de Fox. De Manitou kwam op de steilere klimmen in de Ardennen gevoelsmatig strakker over dan de Fox. Grotendeels is dit waarschijnlijk te wijten aan de brede range platformdemping die bij de Manitou in te stellen is. Wat betreft de gevoeligheid van de Swinger op kleine oneffenheden, doet deze naar onze mening niet dermate veel onder voor de Fox. Uiteraard merk je dat de fiets wortelpaden iets minder makkelijk slikt dan de Fox, maar dit is geen verschil van dag en nacht. Een inherent nadeel aan het SPV systeem is echter wel dat je niet even snel voor een technische afdaling de demper 'open' kunt zetten. Je blijft als het ware altijd 'last' hebben van het SPV systeem, als je het niet wil hebben, voor zover je echt van 'last' kunt spreken. Geen enkele demper maakt van een rockgarden een gladgestreken biljartlaken!

Conclusie
Beide dempers zijn zonder meer gewoon goed! De verschillen zitten met name in de demper-karakteristieken en de afstelmogelijkheden. De Fox is zonder meer de soepelste van de twee en veruit de meest makkelijk in te stellen demper. De juiste druk erin, rebound afstellen en gaan. De Propedal lever maakt het daarbij onderweg heel makkelijk om tussen de verschillende Propedal standen te switchen. Nadeel van de Fox is het probleem van de lekkende negatieve luchtkamer. Als dat je onderweg overkomt, ben je gewoon de pisang.
[imgr]http://www.dirty-pages.net/images/nieuw ... 847098.jpg[/imgr]De Manitou is de robuuste demper, maar door de kleine SPV kamer lastig precies in te stellen. Door de uitgebreide instelmogelijkheden, is er altijd een setting te vinden die bij je rijstijl past. Hier staat wel tegenover dat juist door die uitgebreide instelmogelijkheden het lastig kan zijn om snel de juist setting te vinden, temeer daar instellingen met elkaar samenhangen. Daarbij is het met deze demper een beetje 'give-and-take', soepelheid versus platform performance.
Op basis van de robuustheid en betrouwbaarheid van de Manitou, zou deze demper de voorkeur genieten boven de Fox. Wil je echter de best presterende demper en neem je een keer midden in het bos staan met een lekke luchtkamer op de koop toe, dan is er maar een keuze: de Fox RP3!


Tekst en foto's: Coen de Jongh

Met dank aan:
www.answerproducts.com
www.bikeright.nl
www.foxracingshox.com

Gebruikersavatar
kooz
Berichten:1487
Lid geworden op:zo jan 18, 2004 4:05 pm
Locatie:apeldoorn
Contacteer:

Bericht door kooz » vr aug 18, 2006 9:57 am

goed bezig weer!.. goede test, dus ga zo door!

kooz

Gebruikersavatar
Faxmulder
Berichten:3156
Lid geworden op:zo nov 23, 2003 4:07 pm
Locatie:Lake District (UK)

Bericht door Faxmulder » vr aug 18, 2006 10:18 am

Laat ik nou net afscheid hebben moeten nemen van een frame met een swinger 3way erin.
EN komt er een frame met een RP3 erin.

Ookal zijn t 2 totaal verschillende frames dus kan t strax niet vergelijken.

Maar zo te lezen ga ik er op de demper iig niet op achteruit.

Weer goed gedaan Coen!

Gebruikersavatar
lazylad
Berichten:111
Lid geworden op:ma mei 08, 2006 6:39 pm
Locatie:Arnhem
Contacteer:

Bericht door lazylad » vr aug 18, 2006 12:56 pm

Goede review!
Mooi nu ik me net aan het orienteren ben voor een opvolger voor m'n huidige Fox RL.
Alleen jammer dat je geen DT Swiss demper hebt meegenomen in de test.
Voor de Fox had ik de SSD 225 en die beviel zeer goed, die had alleen geen lockout. En dat mis ik ook op de geteste dempers.
  • Specialzed Stumpjumper
  • Commencal VIP Nuts2
  • Rocky Mountain Element signature
  • Scott Cr1
  • Scott cross team

Gebruikersavatar
Marklesss
Berichten:260
Lid geworden op:zo nov 27, 2005 5:13 pm
Contacteer:

Bericht door Marklesss » vr aug 18, 2006 1:03 pm

Nice !

@lazylad, als je een goede platformdemping hebt heb je een lock-out toch niet zo nodig?
:: Turner DHR / Turner 4X / Turner Flux ::

Steelboy
Berichten:8100
Lid geworden op:ma jul 09, 2001 1:27 pm
Contacteer:

Bericht door Steelboy » vr aug 18, 2006 1:24 pm

Ik heb zelf ook ooit een DT 225 gehad, maar... deze kan wat mij betreft niet tippen aan de Manitou en de Fox...

Reden dat we alleen deze dempers gekozen hebben, is dat de andere merken (progressive, rock shox, marzocchi, magura, dt) aanzienlijk minder toegepast worden en ook aanzienlijk minder snel gekozen worden. Dit is zeker geen verkrijgbaarheidsprobleem...
De Manitou en de Fox hebben zich de laatste jaren meer dan bewezen!

Gebruikersavatar
lazylad
Berichten:111
Lid geworden op:ma mei 08, 2006 6:39 pm
Locatie:Arnhem
Contacteer:

Bericht door lazylad » vr aug 18, 2006 2:34 pm

@Markless:
Ik heb alleen ervaring met spv in de voorvork (Skareb platinum).
Maar neem aan dat dezelfde (welliswaar verbeterde) techniek ook toegepast is in de demper van Manitou.
Bij aanzetten voor een sprint of korte klim wordt deze wel degelijk aangesproken.
M.a.w. werkt dan niet als een lock-out. Daarin tegen op een vlak stuk werkt het prima, als je niet gaat staan.
  • Specialzed Stumpjumper
  • Commencal VIP Nuts2
  • Rocky Mountain Element signature
  • Scott Cr1
  • Scott cross team

Gebruikersavatar
Marklesss
Berichten:260
Lid geworden op:zo nov 27, 2005 5:13 pm
Contacteer:

Bericht door Marklesss » vr aug 18, 2006 2:40 pm

lazylad schreef:@Markless:
Ik heb alleen ervaring met spv in de voorvork (Skareb platinum).
Maar neem aan dat dezelfde (welliswaar verbeterde) techniek ook toegepast is in de demper van Manitou.
Bij aanzetten voor een sprint of korte klim wordt deze wel degelijk aangesproken.M.a.w. werkt dan niet als een lock-out. Daarin tegen op een vlak stuk werkt het prima, als je niet gaat staan.
Oke, daar heb je dan gelijk in. Ik denk wel dat je op zulke korte stukjes alleen gebruikt als je er ook nog een remote hebt. Heb zelf 2 RP3`s en vind het nog meevallen, qua deinen als je aanzet. ( een op een single pivot en een op een fourbar )
:: Turner DHR / Turner 4X / Turner Flux ::

Gebruikersavatar
msxx
Berichten:1117
Lid geworden op:do jan 08, 2004 1:28 pm
Locatie:Helchteren
Contacteer:

Bericht door msxx » vr aug 18, 2006 3:17 pm

Het lekke band verhaal van de RP3 herken ik inderdaad wel, en ben er nog altijd niet uit of ik dat nu zo waardeer ;)

In combinatie met de Spot geeft dat een erg weinig efficiente indruk

2 Dirty
Berichten:357
Lid geworden op:za mei 25, 2002 6:39 pm

Bericht door 2 Dirty » vr aug 18, 2006 10:59 pm

Progressive kan je ook niet meer kiezen, want die maken geen fietsdempers meer!!!!!!
De lekkende quadring van de Fox demper is niet meer, dit is een reeks dempers van het begin van dit jaar.
Groeten 2D

Gebruikersavatar
Jurriaan
Berichten:5742
Lid geworden op:zo jul 08, 2001 8:44 pm

Bericht door Jurriaan » di aug 22, 2006 6:15 pm

In de huidige mountainbike, duitse mtb tijdschrift, zijn ze 'wild' van de SSD 225, vooral van wege zijn prijs.
Het voordele van de Dt is ook de bushings. Deze izjn op lagers geplaats en zeker bij een single pivot is dit aan te bevelen. Maar ook met een four bar is het een toegevoegde waarde.

De RP3 en de Swiner zijn volgens mij niet meer leverbaar in 2007

Goed bezig met deze test Coen.

Steelboy
Berichten:8100
Lid geworden op:ma jul 09, 2001 1:27 pm
Contacteer:

Bericht door Steelboy » di aug 22, 2006 7:16 pm

De test van 'de duitse magazines' lees ik al een tijd niet meer, aangezien er voortdurend wat anders in beweerd werd...

De DT is zeker een goede demper, maar om op basis van prijs een demper tot 'de beste' te bombarderen vind ik volslagen onzin.

tist
Berichten:818
Lid geworden op:zo mei 14, 2006 9:40 pm

Bericht door tist » di aug 22, 2006 7:21 pm

Kan er eventueel een score gegeven worden aub?

Fox: vb: 7/10
Manitou: vb: 6,5/10

Mvg

Steelboy
Berichten:8100
Lid geworden op:ma jul 09, 2001 1:27 pm
Contacteer:

Bericht door Steelboy » wo aug 23, 2006 8:09 am

tist schreef:Kan er eventueel een score gegeven worden aub?

Fox: vb: 7/10
Manitou: vb: 6,5/10

Mvg
Helaas, daar wil ik mijn vingers niet aan branden. Simpelweg omdat het niet zo eenduidig is om een dergelijke score op te stellen.
Een score is namelijk afhankelijk van weegfactoren en die weegfactoren verschillen nu juist van persoon tot persoon. De een vind de prijs wel belangrijk, terwijl een ander dat helemaal niet interesseert. Daar kunnen dus 2 verschillende 'beste demper's uitkomen!

In de conclusie staat goed omschreven wat de voor en nadelen van de 2 dempers zijn, aan de lezer daaruit een keuze te maken.

Gebruikersavatar
Jurriaan
Berichten:5742
Lid geworden op:zo jul 08, 2001 8:44 pm

Bericht door Jurriaan » wo aug 23, 2006 6:17 pm

niet de beste, kauftip noemen de duitsers dat. De SSD zou 169 euro kosten. Maar ik zie hem niet voor die prijs.

Op alle testen is wat aan te merken, op het ene mtb bald meer dan het andere. Maar objectief zijn ze geen van alle.

Hoe bracht jij de Swinger nauwkeurig op druk? Zonder bij het loskoppelen van de demperpomp alle lucht kwijt te raken.

Gebruikersavatar
DeKerfs
Berichten:7014
Lid geworden op:ma okt 29, 2001 3:13 pm

Bericht door DeKerfs » wo aug 23, 2006 6:56 pm

Met behulp van een extra verloopnippel van de firma Reset (Air Port 90).

http://www.reset-racing.de/
---www.cjmedia.nl---

Brum.
Berichten:3080
Lid geworden op:zo jul 08, 2001 5:56 pm

Bericht door Brum. » wo aug 23, 2006 9:25 pm

Dan lukt het nog niet, zonder de speciale (fijne) pomp is het een bitch dat kreng op te pompen, één slag op een normale demperpomp is al een volle SPV kamer.

Gebruikersavatar
DeKerfs
Berichten:7014
Lid geworden op:ma okt 29, 2001 3:13 pm

Bericht door DeKerfs » wo aug 23, 2006 9:34 pm

De ervaring die ik met dingetje heb met de pomp die ik heb, geven me een iets andere mening. Wellicht dat het type pomp inderdaad een verschil kan zijn.
---www.cjmedia.nl---

Gebruikersavatar
bettes
Berichten:2947
Lid geworden op:za feb 02, 2002 1:45 pm

Bericht door bettes » do aug 24, 2006 6:31 am

Jurriaan schreef: Het voordele van de Dt is ook de bushings. Deze izjn op lagers geplaats en zeker bij een single pivot is dit aan te bevelen. Maar ook met een four bar is het een toegevoegde waarde.

De RP3 en de Swiner zijn volgens mij niet meer leverbaar in 2007
Daar heb je gelijk in jurriaan, in de plaats van de RP3 komt de RP23 en die krijgt er ook de gelagerde aanhangpunten bij die je bij de DT aanhaald!

Mijn vingers jeuken al om richting push een mailtje te sturen voor een 2007 demper voor de spot...

greetz
bettes
Life is so much easier when you roll up with your pimp ride and people already know you can't ride... No need to prove yourself and chill!

Gebruikersavatar
Jurriaan
Berichten:5742
Lid geworden op:zo jul 08, 2001 8:44 pm

Bericht door Jurriaan » do aug 24, 2006 11:52 am

DeKerf's schreef:De ervaring die ik met dingetje heb met de pomp die ik heb, geven me een iets andere mening. Wellicht dat het type pomp inderdaad een verschil kan zijn.
welk type, mekr model pomp gebruik jij?
en dan met de verloopnippel?
Over de verloop nippel had ik al goede dingen gelezen.
Zonder nippel is het in ieder geval kl*te een vork afstellen.

Nadeel van de huidige Fox is dat naar mijn ervaring de body te snel slijtage plekken vertoont. Hierdoor gaat de shock lekken.

frans
Berichten:1
Lid geworden op:ma okt 02, 2006 4:19 pm

Bericht door frans » di okt 03, 2006 8:46 am

Bettes schreef:

Daar heb je gelijk in jurriaan, in de plaats van de RP3 komt de RP23 en die krijgt er ook de gelagerde aanhangpunten bij die je bij de DT aanhaald!

greetz
bettes

De RP23 krijgt volgens mij geen gelagerde "aanhangpunten". het blijven busjes, al zijn die dan volgens FOX verbeterd.
groeten

Frans
When the going gets tough, the tough get going..

Plaats reactie