Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special First European Handmade Bicycle Exhibition

 12-05-2009   21:40

Amerika had al 5 jaar op rij de succesvolle North American Handmade Bicycle Show. Het concept trok veel aandacht, ook vanuit Europa, en het was dus slechts afwachten tot het fenomeen de grote oversteek zou maken. Sinds afgelopen weekend hebben 'wij Europeanen' een echte tegenhanger. Vanaf vrijdag 8 tot en met zondag 10 mei vond er in een congrescentrum in het Duitse Schwäbisch Gmünd de eerste European Handmade Bicycle Exhibition plaats. De vooraankondiging door de organisatie was enigszins terughoudend, maar naarmate de aanmeldingen van diverse framebouwers binnenstroomden, besefte men dat de eerste editie in elk geval al een imposante verzameling unieke producten zou gaan worden.

Met deelnemers uit onder andere Duitsland, Italië, Frankrijk, Hongarije, Engeland, Polen, België en ons eigen Nederland zou het dan ook écht een Europese aangelegenheid worden. De exposantenlijst omvatte enkele bekende namen van reeds gevestigde, professionele bouwers, maar ook tal van kleine zelfstandigen die nog aan het begin van hun framebouwcarriére staan. Daarnaast waren ook enkele niche-onderdelenleveranciers vertegenwoordigd. Met name voor de nog niet zo bekende bouwers was dit een uitstekende kans om zich te tonen aan het publiek. De nadruk lag vooral op de diversiteit; elke exposant had écht een ander product. Details die het verschil maken, soms zeer nuttige details, soms puur voor uitstraling of 'omdat het kan'. Voor sommigen was het dan ook écht een show om de kunst van het framebouwen te tonen. Enkele ontwerpen vereisten echt studie om te begrijpen hoe men zulke details überhaupt gemaakt krijgt.

Elke stand had verrassingen. Nam je de tijd om op je gemak een frame op je te laten inwerken, dan werd je overspoeld met details en eigenaardigheden of gewoon compleet ingepalmd door de schoonheid van de eenvoud. Alle denkbare materiaalsoorten waren vertegenwoordigd; traditioneel staal, modern staal, aluminium, titanium, carbon en zelfs bamboe! Hetzelfde gold voor de verbindingstechnieken; van solderen, lassen, lijmen, lamineren tot zelfs popnagelen!

Frames van Independent Fabrications, Seven, Litespeed en Merlin kennen we natuurlijk, het is echter nooit een straf ze nog eens goed van dichtbij te mogen bekijken! Op de stand van Custom Cycles uit Nederland troffen we zelfs een door Merlin gebouwde Jones aan! Dario Pegoretti was persoonlijk aanwezig om zijn eigenzinnige creaties te tonen en Jurgen van Alutech had zijn halve werkplaats meegenomen en liet live zijn kunsten met aluminium aan het publiek zien.

Diepe indruk maakte echter ook de verhalen achter de ontwerpen van de kleinere en soms nog onbekende bouwers. Soms zag je direct fraaie details, soms koste het wat meer tijd om ze te ontdekken, maar als gemene deler hadden ze allemaal een uniek verhaal achter het ontstaan ervan. Soms filosofisch, soms vanuit puur technisch oogpunt, in elk geval was over élk detail nagedacht. Een artistieke Fransoos nam in dezen voor mij een bijzondere plek in. Velen spraken over het werk van Kris van Julie Racing Design en geen woord was te veel gezegd; bij het aanschouwen van zijn creaties ben ik ruim een halfuur compleet sprakeloos geweest. Zij die mij kennen weten dat dat opzich al behoorlijk uniek is....Het oog voor detail, de ontwerpen, de algehele afwerking inclusief het briljante zelf uitgevoerde lakwerk waren fenomenaal!! Deze kunstenaar bouwt voor 'de hobby' en leek zelf behoorlijk overrompeld door de reacties van de bezoekers en overige exposanten.

De informele setting maakte dat het voor veel van de exposanten onderling ook gewoon een 'meet and greet' werd, met als hoogtepunt de afsluitende barbecue, verzorgd door onder meer de Amerikaan Ken Bloomer van Independent Fabrications, want naar eigen zeggen; "We're Americans, we know how to grill! Heck... we even grill our breakfast!" Veel van de 'ik bouw gewoon in mijn vrijetijd'-framebouwers oogsten veel respect van de overige exposanten, met vaak niet de minste naam. Dit typeerde de gehele beurs: de amicale sfeer tussen de exposanten onderling, de bewondering voor ieders werk en het hoogstaande niveau waren uniek en namen bij velen de twijfel weg of dit concept als beurs überhaupt bestaansrecht had.

Was je er deze aflevering niet bij? Erg jammer, je hebt écht wat gemist. Gezien het succes en de reacties van de exposanten zelf mogen we er van uit gaan dat er zeker een vervolg komt op deze beurs. Doe jezelf een plezier, hou dan ruimte in je agenda... Dit moét je zelf zien, of liever meemaken. Dat was in elk geval hoe wij dit beleefden: een beleving die door de overmaat van prachtige producten en erg mooie verhalen een ongekende indruk heeft gemaakt en de bewondering voor deze individuele creatievelingen alleen nog maar groter heeft gemaakt!

Genoeg gepraat, foto's zeggen zoveel meer dan woorden:

Belt Drive ala Crisp; dropout en liggende vork op subtiele wijze los te maken


Carbon velgen? Doe maar gewoon hout!


Eigenzinnige carbon fixie van Von Rafael


Tijdrijder, volgens Von Rafael


Hopen dat dit bij nat weer niet wortel schiet


Naast carbon-bamboe werkt BME ook gewoon met Meccano
Niet Europees, toch leuk. Vicious Cycles uit Amerika; altijd bijzondere paintjobs


Ondergetekende en Darren Crisp bespreken 'ons project'. Nu, na 2,5 jaar eindelijk 100% af!


Julie Racing Design (JRD) tandem...


... met de grootste man en de kleinste dame (Julie) op de beurs op de door haar man gemaakte tandem


JRD; Elk hoekje zijn eigen details...


JRD; "Imposible is not French"


JRD; zie bovenstaand commentaar...


Nieuwe Postmount remklauw van The Cleg


Jelle doet het voor


Ceradure, aluminium-ceramiek cassette uit Nederland. Lichtgewicht en slijtvast!


Jurgen van Alutech/Wildsau liet aan het publiek zien hoe je met aluminium kunt spelen


Pfannkuchen sind nicht immer leckar
Riccorsa uit Duitsland, vervaardigd in Italië


'Ons eigen' Caspar van Le Cadre toont zijn titanium fixie stuur


Caspar's laatste creatie, fixie met S&S koppelingen


Marten van M-Engineering uit Nederland toonde een mooie 'hinge-style' voorbouw


"Geef ons heden ons dagelijks brood"; Dailybread Cycles uit Duitsland


Uh, tja... bijzonder, zullen we maar zeggen


Ulrich Vogel toonde enkele frames met zéér subtiele, fraaie details
Dario Pegoretti; rokende Italiaan die zelf amper fietst. Zijn creaties zijn er echter niet minder prachtig door en worden geroemd omwille van hun bijzondere rijeigenschappen
Multinationale gezelligheid!


Meerdere foto's van het evenement zijn te vinden op onder andere Flickr.com.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Pieter d'Haens & Jeroen van den Brand

Geplaatst door:  DeKerfs   18 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact