Bericht
door walter » di dec 16, 2003 6:24 pm
DOT remvloeistof is hygroscopisch. Maar kan wel hogere temperaturen weerstaan.
Daardoor kunnen gesinterde remblokjes gebruikt (geleiden goed warmte- remklauw wordt heet) worden, die wat slijtvaster zijn als de organische.
Minerale olie is niet hygroscopisch, maar kan niet die extreem hoge temperaturen aan. Daarom geen gesinterde blokken, maar organische (geleiden slecht warmte, remklauw blijkt koel)
Ook open systemen zijn dicht, tenzij er iets kapot is, dus om vocht zou ik me geen zorgen maken. En zelfs wanneer er wat water in komt, dan nog moet je remvloeistof een stuk heter worden dan 100 graden voordat er gasvorming onstaat, staat namelijk flink onder druk tijdens "t remmen.
Beetje vergezocht. Net als de meeste verhalen over schijfremmen. Meestal zijn het slappe excuses om slechte producten te maskeren.
HS33 is een gesloten systeem gevuld met minerale olie.
Gesloten = zonder reservoir om overdruk op te vangen.
Open = met reservoir om overdruk op te vangen.
Overdruk ontstaat wanneer je remklauw warm wordt.
Bij een open systeem kan de uitgezette olie in een reservoirtje wegstromen, zodra je even de rem loslaat.
Bij een gesloten systeem kan dat niet, met als gevolg dat de blokjes steeds dichter op de schijf komen en uiteindelijk zelfs vast kunnen lopen.
Het reservoirtje in een open systeem is echt wel olie en luchtdicht afgesloten, maar er zit vaak wel een luchtbel ingesloten. Zit namelijk buiten het circuit wat je kunt ontluchten.
Geen probleem, totdat je je bike op z"n kop zet, en de rem in knijpt.
Je kan dan lucht in de remleiding pompen.
Zaak is dus die luchtbel zo klein mogelijk te houden en nooit op z"n kop de remmen in te knijpen. Zeker niet wanneer er geen schijf tussen de remblokken zit. (Is nl. vaak het geval wanneer de bike op z"n kop staat)
Om "t nog wat verwarrender te maken zijn er systemen die gesloten zijn, maar wel met reservoir. Dit reservoir dient niet als overloop, maar om de blokjes te kunnen stellen.
Bijv Hope en MPH.