spuiten
Moderators:JJ, Beheerders
-
- Berichten:109
- Lid geworden op:zo jun 03, 2012 4:41 pm
Vooraleer je je begint met spuiten van je primer op je stukken, na het ontvetten en schuren, is het dan nodig om een adhesive layer aan te brengen?
ik ben benieuwd wat je hiermee bedoeld?
- de primer is de basis
hierna 2k of metallic spuitlak
hierna de vernis
www.wildchains.com
Bike Sports Enschede
Bike Sports Enschede
Re: spuiten
raadpleeg de instructies van de fabrikant van het verfsysteem. Een ' wash' met een conditioner om het metaal te passiveren isniet ongewoonthomasvannoten schreef:Vooraleer je je begint met spuiten van je primer op je stukken, na het ontvetten en schuren, is het dan nodig om een adhesive layer aan te brengen?
/Marten
Re: spuiten
na een beetje research.....marten schreef:raadpleeg de instructies van de fabrikant van het verfsysteem. Een ' wash' met een conditioner om het metaal te passiveren isniet ongewoonthomasvannoten schreef:Vooraleer je je begint met spuiten van je primer op je stukken, na het ontvetten en schuren, is het dan nodig om een adhesive layer aan te brengen?
passiveren
Onder normale omstandigheden hoeft roestvast staal niet gepassiveerd te worden, omdat het door zijn samenstelling, vooral het chroomgehalte, zelf een uiterst dunne, maar gesloten oxidehuid vormt. Als door bewerking zoals beitsen of verspannen deze passieve huid is verdwenen, vormt zich, al naar de samenstelling van het roestvaste staal in een periode van enige minuten tot enige dagen een nieuwe passiveerlaag. Aanvankelijk is de passiviteit nog niet volledig; de dunne oxidefilm ontwikkelt zich aanvankelijk snel, maar tegen het eind veel langzamer. Gedurende die periode is het roestvaste staal minder corrosievast. De passiveerbewerking heeft tot doel de passiviteit snel te herstellen, voordat zich roest heeft kunnen vormen. Er is echter nog een andere reden waarom men passiveert. Meestal wordt dit uitgevoerd in een salpeterzuuroplossing, waarmee dan tevens sporen van ijzer en andere vreemde metalen, die op het oppervlak zijn achtergebleven, verwijdert. In veel gevallen is deze eindreiniging zelfs belangrijker dan het herstellen van de passiviteit zelf. Het passiveren is een uitermate belangrijke bewerking die steeds na mechanische behandelingen en beitsbewerkingen moet worden uitgevoerd om de optimale corrosieweerstand te verkrijgen. Na passiveren mag men de produkten niet met blote handen aanraken omdat vingerafdrukken een koolstofverbinding (dus verontreiniging) bevat, en dus de corrosieweerstand vermindert evenals vet, vuil en inkt.
Passiveren
Passiveren (Engels: pickling) is een bewerkingstechniek, welke meestal volgt na het beitsen en spoelen, waarbij het oppervlak voorzien wordt van een passieve deklaag.
Inhoud [verbergen]
Het eigenlijke passiveren geschiedt bij roestvast staal door een behandeling in een bad met salpeterzuur, waardoor de passieve toestand terugkeert door herstel van het laagje chroomoxide. Door deze behandeling krijgt het onderliggende metaal zijn oorspronkelijke corrosiebescherming terug.
Bij staal wordt citroenzuur als passiveervloeistof toegepast. Het resultaat van het passiveerproces is meestal een zilvergrijs oppervlak.
Toepassing[bewerken]
Het passiveren wordt bij roestvast staal, na het beitsen toegepast om de passieve chroomoxide laag weer te herstellen. Bij staal wordt het toegepast om vliegroest te voorkomen.
www.wildchains.com
Bike Sports Enschede
Bike Sports Enschede